Leren leven met een amputatie

Ik ben Angelina, ik ben 43 jaar en ik woon in het Noorden van Friesland. In 2016 is mijn linkerbeen geamputeerd na vele jaren van pijn en ellende. Na mijn amputatie was ik snel weer op de “been” en klaar om actief deel te nemen aan de maatschappij. Al snel kwam ik erachter dat dit niet makkelijk was. Sport bleek niet toegankelijk voor iedereen te zijn! Ik heb lang geprobeerd om op één been met krukken te sporten; ik deed aan mud runs, bootcamps, wandelen. Dat alles op één been had als gevolg dat ik lichamelijke klachten kreeg door overbelasting van mijn armen en rechter kant. Alles kostte heel veel moeite en ik kwam niet verder. Ik voelde mij gehandicapt en ervaarde een grote afstand tot de reguliere sport.

Aan de slag bij Frank Jol in Amsterdam

In Januari 2021 kwam ik bij Frank Jol in Amsterdam terecht, een multidisciplinair centrum voor fysieke mobiliteit. Dit heeft mijn leven totaal veranderd. Ik heb hier geleerd dat niks onmogelijk is, als de wil er maar is. Mijn linkerkant (amputatie kant) was zwak en had nagenoeg geen spierkracht. Daarom heb ik een nieuwe bovenbeenkoker aangemeten gekregen om een betere houding aan te nemen en weer te moeten leren om ook links te gaan gebruiken. Ik kreeg veel training waaronder fysiotherapie, manueel therapie, hydrotherapie en adaptieve CrossFit training.

“Ik doe gewoon mee met de rest in de reguliere les, met een tintje adaptieve CrossFit”

Terug naar Friesland

In de CrossFit trainingen kon ik echt mijn energie kwijt en samen met trainer Freek Jol zochten we naar manieren/houdingen om CrossFit op een ‘normale manier’ mee te kunnen doen. Ik genoot van elke oefening die ik op twee benen kon doen en voelde mij zo trots dat CrossFit met een prothese mogelijk was. Op een gegeven moment kwam ter sprake dat Amsterdam wel een beetje ver is om structureel te blijven trainen en dat ik opzoek moest gaan naar een reguliere CrossFit locatie bij mij in de buurt. Dit was voor mij doodeng omdat ik in het verleden vaker geweigerd ben bij reguliere sport. Team Frank Jol was van mening dat sport toegankelijk moet zijn voor iedereen en met deze woorden in mijn hoofd heb ik contact opgenomen met Yasmin van CrossFit Kollum. Haar reactie was zo fantastisch. Ze gaf aan hier nog geen ervaring in te hebben en nog nooit iemand met een prothesebeen getraind te hebben, maar was super gemotiveerd door mijn verhaal en nodigde mij uit voor een kennismaking en een proefles.

Trainen bij CrossFit Kollum

Inmiddels train ik alweer twee maand bij CrossFit Kollum. Ik doe gewoon mee met de rest in de reguliere les, met een tintje adaptieve CrossFit. Yasmin staat in contact met Team Frank Jol voor vragen en adviezen. Ze past de WOD een beetje aan op mijn niveau en helpt mij zoeken naar de juiste houdingen en tools om heerlijk mee te kunnen trainen met de rest. Ik voel mij niet gehandicapt of anders dan de rest, ik hoor erbij! Toppers zijn het: Yasmin en Team Frank Jol bedankt voor jullie geduld en inzet!